Tannbehandling

Før i tiden hadde man en oppfatning av at «så lenge hunden eller katten spiser, så er munnen i orden». Nå har man fått økt forståelse for at dette ikke er tilfelle, dyr er mestere på å skjule smerte og vil kun endre måten de spiser på.

Det er ikke alltid enkelt å vurdere tannhelsen til eget dyr, men med det økte fokuset som nå er på tenner, inkluderer en vanlig helsesjekk nå også en vurdering av tannhelsen. Når var sist gang ditt dyr var hos «tannlegen»?

Tannstein og plakk hos hund, før rens.

Plakk er et mykt, hvitt tannbelegg som består av spytt, matrester og bakterier. Tannstein er gulhvit eller brun og består av mineralisert plakk. Begge deler kan forårsake betennelse rundt tennene, lommedannelser, tannkjøttbetennelse og dårlig ånde.

Hvordan unngå problemer med tenner og tannkjøtt?

Forebygging er alfa og omega når det kommer til tenner. Sjekk jevnlig tennene hos dyrlegen og få råd om hvordan du best kan forebygge tannstein.

Børsting av tennene er det beste, det er den eneste gode måten man kan forebygge på. Vi vil anbefale å starte med tannbørsting allerede fra de er små, da er det lettere å venne dyret til å pusse tennene regelmessig. Ikke bruk tannkrem til mennesker, men kjøp egen tannkrem som er laget til dyr. Dette har vi på klinikken.

Munn etter rens av tannstein og plakk.

Det finnes også spesielt «tannfôr» til hund og katt, og tyggepinner til hund. Det er viktig å huske på at disse produktene kun reduserer plakkdannelse, ikke hindrer den, og det er kun på de tennene som faktisk brukes til tygging. Dyrlegen vil anbefale slike produkter etter å ha vurdert tannhelsen på akkurat det dyret det gjelder.

Andre tannproblemer

Andre vanlige tannproblemer som behøver behandling er knekte tenner, tannrotbyll, melketenner som ikke felles, for mange tenner, feilstilling og hull. Det kan også komme kreft i munnhulen.

Katter har en svært vanlig tannsykdom som heter FORL (Feline Odontoclastic Resorptive Lesion). Denne sykdommen fører til at tennene gradvis brytes ned fra emaljeflaten.

Flere av disse problemene fører til store smerter. Dyr har imidlertid ikke noe språk for å fortelle at de har det vondt, og lider derfor ofte i stillhet dersom eier ikke er observant.

Er du i tvil, eller har spørsmål angående ditt dyrs tannhelse, ta kontakt så hjelper vi deg så godt vi kan.

Tennene etter fjerning av tannstein, plakk med iC Plaque farging på forhånd.

Tenner med iC Plaque

Vi har begynt å bruke iC Plaque på tennene før tannsteinfjerning, da er det lett å vise eier hva plakk er og hvor mye plakk hunden har. Alt som blir farget rosa, må fjernes.

 

Kommentarer er stengt.